Navigeer je carrière, een reis door competentieontwikkeling


Stel je voor: je zit in een gezellig café, genietend van een kop koffie op een zonnige middag. Je gedachten dwalen af naar een recent gesprek met een medewerker over ‘competentieontwikkeling’ en ‘eigenaarschap’. Deze termen klinken wellicht als managementjargon, maar ze verbergen een schat aan mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Laten we samen op ontdekkingsreis gaan en verkennen wat het betekent om de kapitein van je eigen ontwikkeling te worden.

De ijsberg van competenties
Competenties zijn als een ijsberg: wat we zien – onze dagelijkse acties en resultaten – is slechts het topje. Het grootste en meest cruciale deel ligt onder de oppervlakte. Dit verborgen deel omvat onze motivaties, overtuigingen en latente talenten. Het begrijpen en ontwikkelen van deze onder water competenties is essentieel voor echte groei.

Jouw rol als kapitein
In deze reis ben jij de kapitein van je eigen schip. Eigenaarschap nemen over je ontwikkeling betekent dat jij de koers bepaalt en het roer bedient. Natuurlijk zul je onderweg stormen en hoge golven tegenkomen, maar juist deze uitdagingen helpen je om een bekwame navigator te worden.

De kompas: Het CoCo-gesprek
Het Competentieontwikkelingsgerichte Coachingsgesprek (CoCo-gesprek) dient als je kompas. Dit is geen oppervlakkige evaluatie, maar een diepgaande verkenning van je competenties. Tijdens deze sessie:
1. Identificeer je je huidige positie
2. Bepaal je je gewenste bestemming
3. Plan je de route om daar te komen

De STAR-methode: Je navigatie-instrument
Om je reis in kaart te brengen, gebruiken we de STAR-methode:
• Situatie: Beschrijf een specifieke werksituatie
• Taak: Wat was jouw rol of verantwoordelijkheid?
• Actie: Welke stappen heb je ondernomen?
• Resultaat: Wat was het eindresultaat?
Door deze methode toe te passen, krijg je inzicht in je huidige competenties en ontdek je gebieden voor verbetering.

De bemanning: Samenwerking in ontwikkeling
Hoewel jij de kapitein bent, heb je een bemanning nodig. Managers en collega’s spelen een cruciale rol in je ontwikkelingsreis. Een interactieve aanpak, waarbij iedereen meedenkt en bijdraagt, zorgt voor een cultuur van continue groei en wederzijdse ondersteuning.

Praktische tips voor je reis
Zelfreflectie: Neem regelmatig tijd om je voortgang te evalueren.
Feedback zoeken: Vraag actief om input van collega’s en leidinggevenden.
Leerdoelen stellen: Formuleer specifieke, meetbare doelen voor je ontwikkeling.
Experimenteren: Durf nieuwe taken en verantwoordelijkheden aan te gaan.
Vieren van successen: Erken en vier je vooruitgang, hoe klein ook.

Conclusie: Volle kracht vooruit
Competentieontwikkeling is geen eenmalige bestemming, maar een voortdurende reis. Door eigenaarschap te nemen, gebruik te maken van tools zoals het CoCo-gesprek en de STAR-methode, en samen te werken met je team, kun je je volledige potentieel ontsluiten.

Dus hijs de zeilen, zet koers naar je doelen, en vaar vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Jouw reis naar persoonlijke en professionele groei begint nu. Volle kracht vooruit!