Meester over je eigen leven – een handleiding voor beginners


Ooit gedroomd dat je leven een soort Netflix-serie is waar jij de regisseur van bent? Nou, goed nieuws! Dat is het eigenlijk al. Alleen heb je misschien nog niet door hoe je de afstandsbediening moet gebruiken.

Laat me je meenemen op een reis van zelfontdekking, waar we leren dat alles te leren is en dat je dromen dichterbij zijn dan de bodem van je koffiekopje. Ja, zelfs die droom waarin je vliegt zonder in je pyjama op kantoor te verschijnen.

De kunst van het vallen (en weer opstaan)
Ooit was ik zo bang om in het openbaar te spreken dat mijn knieën meer klapperden dan een stel castagnetten tijdens een flamenco-optreden. Mijn handen trilden alsof ik net een espresso-shotgun-challenge had gedaan. Maar weet je wat? Ik leerde mijn angst om te zetten in een uitdaging. Het was alsof er een knop omging – waarschijnlijk dezelfde knop die mijn moeder altijd zocht als ze zei: “Ik wou dat ik je uit en aan kon zetten.”

Nu stap ik met zoveel zelfvertrouwen het podium op dat ik bijna vergeet mijn broek aan te trekken. Bijna.

Nelson Mandela zei ooit: “De grootste glorie in het leven is niet om nooit te vallen, maar om elke keer dat je valt weer op te staan.” Ik voeg daar graag aan toe: “En probeer er dan geweldig uit te zien terwijl je het doet.”

Waarom we leven als zombies (en hoe we dat kunnen veranderen)
Veel mensen leven op de automatische piloot, alsof ze figuranten zijn in hun eigen leven. Maar waarom zouden we genoegen nemen met een bijrol als we de sterren van onze eigen show kunnen zijn?

Hier is een geheim: mensen handelen om twee redenen – we willen pijn vermijden en plezier ervaren. Dit verklaart waarom zoveel mensen bang zijn om in het openbaar te spreken, maar geen probleem hebben met het zingen van karaoke na vijf tequila shots.

Het geheim van succes? Leer hoe je pijn en plezier kunt gebruiken, in plaats van dat zij jou gebruiken. Het is als leren jongleren met vuurstokken – gevaarlijk, maar oh zo indrukwekkend als je het onder de knie hebt.

De kracht van gedachten (of: hoe je brein je beste vriend of ergste vijand kan zijn)
Onze gedachten zijn als een ongetrainde puppy – als je ze niet in de gaten houdt, poepen ze overal. Maar als je ze traint, kunnen ze geweldige trucs doen.

Veel mensen falen in het leven omdat ze zich verliezen in de kleine dingen. Ze zijn als iemand die probeert een marathon te lopen, maar struikelt over zijn veters. Focus op het grotere plaatje!

Onthoud: als twee mensen hetzelfde overkomt, kan de een besluiten dat zijn leven voorbij is, terwijl de ander besluit dat het tijd is voor een episch comeback-verhaal. Kies voor dat laatste – het maakt je leven een stuk interessanter én je krijgt er misschien een film over.

De kunst van het ‘fake it till you make it’
Weet je niet hoe je jezelf in een opwaartse spiraal van geluk en energie moet plaatsen? Doe dan alsof! Het is als dansen – als je doet alsof je weet wat je doet, zal niemand het verschil merken. En voor je het weet, dans je echt!

Tot slot
Jij bent de regisseur van je eigen leven. Dus grijp die metaforische megafoon, schreeuw “Actie!” en maak er een Oscar-waardig spektakel van. En onthoud: zelfs als je struikelt, kun je er altijd voor kiezen om het eruit te laten zien als een geplande slapstick-scène.

Bedankt dat je bereid bent om te leren en te groeien. Nu, ga naar buiten en verover de wereld! Of begin klein en verover eerst je lokale koffietent. Baby steps, mensen, baby steps.