Angst overwinnen door je wereld groter te maken


Introductie
Vaak begint het met angst. Grote angst. Deze angst kan je beslissingen sterk beïnvloeden en ervoor zorgen dat je alleen met jezelf bezig bent, gericht op het verminderen van je angst in plaats van het verkennen van de mooie, grote wereld om je heen. Of het nu gaat om angst voor verlatenheid, eenzaamheid, de dood, of het gevoel er niet bij te horen, deze angst kan ons leven beheersen en beperken.

De leugen van angst
We creëren een soort zelfgecreëerde leugen: de leugen van angst, hoe reëel die angst ook kan lijken. Leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts verklaard. Door angst focussen we op de toekomst en passen we gebeurtenissen achteraf in ons leven in als overwinningen of als tegenslagen. Op deze manier verklaren we ons leven als een opeenvolging van gebeurtenissen en blijven we overeind. Het tragische is dat veel mensen nooit doorhebben wat er werkelijk gaande is. Ze gaan zelfs dood in hun ‘leugen’, hun angst voor de werkelijkheid verdoezelend met overtuigingen dat ze een mooi leven leiden, zinvolle dingen doen en goede mensen zijn.

De weg naar waarheid en werkelijkheid
Wat is er meer te halen, zou je zeggen. Misschien iets meer waarheid, iets meer werkelijkheid, hoe naakt die ook moge zijn. Het gaat om uit je comfortzone te komen en je peergroup, meestal bestaande uit ongeveer vijf mensen, te vergroten. Vergelijk het met het vervangen van een versleten jas: als je peergroup niets meer toevoegt en ondanks herhaalde pogingen er geen veranderingen optreden, als je meer geeft dan krijgt en die onevenwichtigheid groeit, wat kun je dan doen om toch te blijven groeien?

De kracht van zelfliefde
De belangrijkste gereedschappen om overeind te blijven, gelukkig te zijn en een voorbeeld voor anderen te zijn in plaats van een volger, zijn je vermogen om van jezelf te houden en jezelf te kunnen omarmen. De overtuiging hebben dat er niets aan jou mankeert is essentieel. Dit geeft je de ruimte om je wereld groter te maken. Voor veel mensen is dit echter een moeilijk te bereiken overtuiging. Maar je kent vast mensen die een rotsvaste uitstraling hebben. Deze mensen voelen zich geweldig, en je wilt met ze optrekken omdat hun kracht een beetje op jou afstraalt.

De essentie van groei
De essentie van je wereld groter maken begint bij jezelf. Leer jezelf te omhelzen, leer van jezelf te houden. Dan hoef je daar niet meer over na te denken en ontstaat er ruimte voor groei. Dan wordt je wereld groter; als vanzelf.

Onthoud
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je denken. Het overwinnen van angst en het vergroten van je wereld is een reis die begint met zelfliefde en zelfacceptatie. Door jezelf te omarmen en van jezelf te houden, creëer je ruimte voor groei en ontdek je de ware schoonheid van de wereld om je heen. Stap uit je comfortzone, omring jezelf met mensen die je inspireren, en zie hoe je wereld steeds groter wordt.