Hoe weet je wat je wilt in en met je leven?


In een gezellig café, met een kop koffie voor ons, zit ik met mijn vriend Theo aan een tafeltje te praten. Theo lijkt in gedachten verzonken.

Theo: Weet je, ik vraag me de laatste tijd echt af wat ik nu eigenlijk wil in het leven. Ik heb het gevoel dat ik vastzit en niet weet welke kant ik op moet.

Ik: Dat is een lastige vraag, Theo. Maar ik denk dat er een paar vragen zijn die je kunnen helpen om meer duidelijkheid te krijgen. Wil je ze alle vier eens proberen?

Theo: Ja, graag. Elke hulp is welkom.
Ik: Oké, laten we beginnen. Wanneer heb je momenten van flow? Weet je, die momenten waarop je helemaal opgaat in wat je doet en het gevoel voor tijd verliest?

Theo: Hmm… Goede vraag. Ik denk dat ik dat gevoel heb als ik aan het schilderen ben. Ik vergeet dan echt de tijd en alles gaat vanzelf. Het is alsof de kleuren en vormen rechtstreeks vanuit mijn ziel op het doek komen. Het voelt zo bevrijdend en natuurlijk, alsof ik even geen zorgen heb en gewoon mezelf kan zijn.

Ik: Dat is een belangrijk inzicht. Misschien kun je nadenken over werk of activiteiten waarbij je dat gevoel vaker kunt hebben. Het kan je helpen om te ontdekken waar je echt gepassioneerd over bent.

Theo: Ja, dat klopt. Schilderen is echt mijn uitlaatklep. Misschien moet ik onderzoeken of ik hier meer mee kan doen, bijvoorbeeld door meer tijd vrij te maken om te schilderen of zelfs een tentoonstelling te organiseren.

Ik: De volgende vraag is: Welke mensen maken je jaloers? Jaloezie is geen prettige eigenschap, maar het kan veel zeggen over je diepste verlangens. Waar ben je precies jaloers op?

Theo: Eerlijk gezegd, ben ik jaloers op mijn vriend Mark. Hij heeft zijn eigen bedrijf en kan zijn eigen tijd indelen. Het lijkt alsof hij zoveel vrijheid heeft. Hij kan beslissen wat hij doet en wanneer hij het doet. Hij reist vaak, ontmoet interessante mensen en lijkt echt te genieten van het leven. Die vrijheid en onafhankelijkheid, dat lijkt me geweldig.

Ik: Dat is interessant. Het lijkt erop dat je verlangt naar meer zelfstandigheid en de mogelijkheid om je eigen pad te kiezen. Misschien kun je onderzoeken hoe je dat in je eigen leven kunt integreren.

Theo: Ja, ik denk dat je gelijk hebt. Misschien moet ik nadenken over hoe ik meer vrijheid en flexibiliteit in mijn werk kan krijgen, of misschien zelfs overwegen om mijn eigen bedrijf te starten.
En wat is de derde vraag Wim?

Ik: Dat zou een mooie stap kunnen zijn.
Stel je voor dat je 20 miljoen euro wint. Wat zou je doen? Wees zo concreet mogelijk.

Theo: Wow, dat is een grote vraag. Nou, eerst zou ik een mooi huis kopen aan de kust, met een groot atelier waar ik vrij kan schilderen. Ik zou mijn familie financieel ondersteunen, zodat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken. Daarna zou ik een eigen kunstgalerij openen, waar ik niet alleen mijn werk tentoonstel, maar ook dat van opkomende kunstenaars. Ik zou de wereld rondreizen om inspiratie op te doen, nieuwe culturen en kunststijlen te ontdekken. En ik zou investeren in projecten die het leven van anderen verbeteren, zoals educatieve programma’s en kunstinitiatieven in achtergestelde gemeenschappen.

Ik: Dat klinkt geweldig! Dit soort dromen kunnen je veel vertellen over wat je echt wilt doen, zonder je zorgen te maken over geld. Misschien kun je al kleine stappen zetten richting die dromen.

Theo: Ja, ik zie het. Zelfs zonder 20 miljoen kan ik nu al beginnen met kleine stappen in die richting. Misschien kan ik vrijwilligerswerk doen bij een kunstproject of beginnen met het sparen voor mijn reisplannen.
Wat is de laatste vraag Wim?

Ik: Hoe wil je op je leven terugkijken als je op je sterfbed ligt? Had je harder willen werken, meer tijd willen doorbrengen met vrienden en familie, of iets willen bijdragen aan de samenleving?

Theo: Ik zou willen dat ik meer tijd had doorgebracht met mijn geliefden en iets betekenisvols had gedaan voor de gemeenschap. Werk is belangrijk, maar ik wil ook een verschil maken. Ik wil dat mensen zich mijn kunst herinneren en dat het hen geraakt heeft. Ik wil dat ik mijn kinderen heb laten zien dat het belangrijk is om je passies te volgen en dat ik iets heb bijgedragen aan een betere wereld, hoe klein ook.

Ik: Dat zijn waardevolle inzichten, Theo. Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een beter beeld van wat je echt wilt in het leven. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is zeker de moeite waard om het uit te zoeken.

Theo: Bedankt Wim, dit helpt echt. Ik ga hier de komende tijd goed over nadenken. Ik voel me nu al een stuk duidelijker over wat ik wil en welke stappen ik zou kunnen nemen.

Ik glimlach en neem een slok van mijn koffie, tevreden dat ik Theo heb kunnen helpen een stap dichter bij zijn ware zelf te komen.