Emotionele intelligentie en stressbestendigheid – Sleutels tot succesvol leiderschap


Wim (Coach): Goedemorgen Joke, leuk dat je er bent. Vandaag wil ik het graag met je hebben over emotionele intelligentie en stressbestendigheid. Dit zijn cruciale eigenschappen voor succesvol leiderschap. Heb je daar al ervaring mee in je rol als onderneemster?

Joke (Ondernemer): Goedemorgen Wim! Ja, ik merk vaak dat het omgaan met mensen en het behouden van kalmte onder druk grote uitdagingen kunnen zijn. Kun je uitleggen wat emotionele intelligentie precies inhoudt?

Wim: Zeker. Emotionele intelligentie, oftewel EI, is het vermogen om zowel je eigen emoties als die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheren. Het gaat om vaardigheden zoals empathie, zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie en sociale vaardigheden. Joke, hoe ga jij om met de emoties van je teamleden?

Joke: Ik probeer altijd begripvol te zijn, maar het is soms lastig om iedereen tevreden te houden, vooral in stressvolle tijden. Wat zou jij aanraden om dit te verbeteren?

Wim: Een van de kerncomponenten van EI is empathie, het vermogen om je in te leven in de gevoelens van anderen. Dit helpt niet alleen om betere relaties op te bouwen, maar ook om effectiever te communiceren en conflicten op te lossen. Heb je ooit geprobeerd Joke, om actief te luisteren en echt te begrijpen wat je teamleden doormaken?

Joke: Ja, ik probeer het, maar soms lijkt het alsof ik het niet helemaal goed doe. Heb je tips voor het verbeteren van mijn zelfbewustzijn en zelfregulering?

Wim: Zelfbewustzijn stelt je in staat om je eigen emoties en reacties te begrijpen, wat cruciaal is voor zelfregulering. Probeer regelmatig zelfreflectie toe te passen en je bewust te worden van je eigen stressoren. Zelfregulering betekent dat je je emoties kunt beheersen en kalm kunt blijven, zelfs in uitdagende situaties. Dit voorkomt impulsieve beslissingen en zorgt voor een meer evenwichtige aanpak.

Joke: Dat klinkt logisch. Maar wat als de druk echt hoog is? Hoe blijf je dan kalm?

Wim: Daar komt stressbestendigheid om de hoek kijken. Dit is het vermogen om onder druk te presteren en kalm te blijven in uitdagende situaties. Veerkrachtige leiders herstellen snel van tegenslagen en blijven gefocust op hun doelen. Ze zien stressvolle situaties als kansen om te groeien, in plaats van als obstakels. Hoe ga jij normaal gesproken om met stress, Joke?
Joke: Ik probeer het te negeren, maar dat werkt niet altijd goed. Heb je praktische adviezen voor het verbeteren van mijn stressbestendigheid?

Wim: Ja, zeker. Een goede aanpak is om te werken aan je besluitvaardigheid onder druk. Probeer kalm en rationeel te blijven en het overzicht te houden. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven motiveren en een positieve mindset te behouden, zelfs in moeilijke tijden.

Joke: Dat klinkt heel waardevol. Dus als ik het goed begrijp, moeten emotionele intelligentie en stressbestendigheid hand in hand gaan?

Wim: Precies. Het combineren van emotionele intelligentie en stressbestendigheid biedt een krachtige toolkit voor effectief leiderschap. Een hoog EI helpt je om sterke, empathische relaties op te bouwen, terwijl stressbestendigheid je in staat stelt om kalm en gefocust te blijven, ongeacht de uitdagingen. Dit leidt tot een positieve werkomgeving en hogere tevredenheid en productiviteit onder je medewerkers.
Joke, om dit gesprek nog wat persoonlijker te maken, zou ik je het volgende willen vragen: “Je hebt al zoveel bereikt in je leven, wat maakt dat dit een issue voor jou is”?

Er viel een lange stilte.

Joke: Eh, je overvalt me met die vraag. Ik voel me een beetje onder druk gezet.

Wim: Als je terugblikt op wat we al besproken hebben…

Na een aarzeling. Joke: Ja, nu valt het kwartje. Als ik zonet empathischer was geweest, dan had ik meteen geweten dat jij in jouw rol als coach deze vraag zonder bijbedoelingen hebt gesteld.
Ik zal eens flink aan zelfonderzoek gaan doen, want nu al, na dit gesprek besef ik me dat ik best emotioneel intelligent ben. Dat krijg ik ook indirect terug van mijn team.

Wim: Een beetje meer stoïcijns in het leven staan helpt echt Joke.

Joke: Dank je wel, Wim. Dit gesprek heeft me echt nieuwe inzichten gegeven. Ik ga zeker aan de slag met je adviezen om zowel mijn emotionele intelligentie als mijn stressbestendigheid te verbeteren.

Wim: Graag gedaan, Joke. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze vaardigheden een nog effectievere leider zult worden. Succes met alles!