Het dilemma ontcijferd, voor jezelf of voor anderen leven?


Inleiding: Heb je je ooit afgevraagd wat het leven nu echt zinvol maakt? Dit is een vraag die mensen al eeuwenlang bezighoudt. In deze blog kijken we naar twee manieren om naar deze vraag te kijken: de kracht van verbinding met anderen en het belang van voor jezelf zorgen. Vaak denken we dat deze twee ideeën elkaar tegenwerken, maar is dat wel zo?

Verbinding met anderen: Meer dan alleen contact. Veel mensen denken dat het echte doel van het leven is om goede relaties met anderen te hebben. Denkers zoals Emmanuel Levinas zeggen dat onze ontmoetingen met anderen ons echt mens maken. Als we iemand anders zien en echt begrijpen hoe kwetsbaar die persoon is, voelen we een verantwoordelijkheid om te helpen. Dit idee zegt dat we de meeste voldoening vinden niet door alleen te zijn, maar door echt met anderen verbonden te zijn.

Eigenbelang: Niet zo slecht als het klinkt. Aan de andere kant wordt vaak gedacht dat alleen voor jezelf zorgen egoïstisch en slecht is. Maar filosofen zoals Friedrich Nietzsche zien dit anders. Zij vinden dat jezelf ontwikkelen en je eigen doelen nastreven heel natuurlijk is voor mensen. Ze zeggen dat als we onszelf verbeteren, we niet alleen onszelf helpen, maar dat dit uiteindelijk ook goed is voor anderen. Door het beste uit onszelf te halen, kunnen we de wereld om ons heen verbeteren.

De mix van beiden: Het beste van twee werelden. Is het echt nodig om te kiezen tussen voor anderen zorgen en voor jezelf zorgen? Misschien is dit wel een valse keuze. Als we werken aan onze eigen doelen, geven we onszelf de kans om anderen op een dieper niveau te ontmoeten. Als we sterker en wijzer zijn, kunnen we meer geven aan de mensen om ons heen. En tegelijkertijd kunnen onze relaties met anderen ons inspireren om nog meer te groeien.

Wat betekent dit voor ons dagelijks leven? In ons dagelijkse leven zien we deze balans overal. Of het nu gaat om vrienden, werk of liefdesrelaties, het goed managen van deze relaties vraagt zowel aandacht voor jezelf als voor anderen. Als we te veel op anderen focussen, kunnen we onszelf verliezen. Maar als we alleen aan onszelf denken, verliezen we de verbinding met anderen. Hoe kunnen we deze balans bewust vinden en gebruiken?

Conclusie: De zin van het leven hoeft niet te liggen in een keuze tussen voor jezelf of voor anderen zorgen. Misschien zit de echte betekenis wel in het vinden van een balans tussen beiden. Door zowel aan onszelf te werken als open te staan voor anderen, kunnen we een leven leiden dat zowel rijk is aan persoonlijke voldoening als diep verbonden met anderen.

Savater
Deze Spaanse filosoof zegt er het volgende over:
“Het jezelf een goed leven geven, kan feitelijk niet veel anders betekenen dan een goed leven geven.”