De schaduw van budgetten; palliatieve thuiszorg in crisis


Inleiding:
In de wereld van palliatieve zorg, waar compassie, ondersteuning en keuzevrijheid over waar te sterven, de hoekstenen zijn van onze dienstverlening, worden we geconfronteerd met een verontrustende realiteit. Alle zorgaanbieders hebben hiermee te maken, met restricties die de mogelijkheid beperken om zorg te bieden aan hen die dit het meest nodig hebben. Onlangs hebben wij ontdekt dat, ondanks de contracten die zijn gesloten met de meeste zorgverzekeraars, er aanzienlijke onregelmatigheden bestaan die onze patiënten en hun families direct raken.

Kern van het probleem:
Het hart van deze kwestie ligt in de budgetbeperkingen die door zorgverzekeraars worden opgelegd. In onze contracten is een vast budget overeengekomen voor het leveren van palliatieve zorg. Echter, zodra dit budget in het derde of vierde kwartaal op is, worden we gedwongen om gratis zorg te verlenen. Dit blijft van kracht, zelfs als cliënten bereid zijn om de kosten geheel of gedeeltelijk zelf te dragen. Deze praktijk plaatst ons voor een moreel dilemma.

Daarnaast nog de zorgen die we hebben bij ongecontracteerde zorg. De administratieve verwerking, vooraf, laat de cliënt en de familie veelal moedeloos en machteloos achter.

De emotionele tol:
De impact van deze situatie strekt veel verder dan alleen operationele uitdagingen. Het veroorzaakt ook aanzienlijke emotionele stress bij zowel de patiënten als hun families, die vaak niet de problematiek begrijpen van omzetplafonds. Er is dus zorgbehoefte, er is personeel; het probleem is het niet willen vergoeden van zorg door sommige zorgverzekeraars. De verwarring en frustratie die dit veroorzaakt, kan diepe wonden slaan in het toch al fragiele proces van het accepteren van een naderend einde.

Note:
Er bleef echter alleen voor de VVT sector al 812 miljoen op de plank liggen vorig jaar. Zie “Zorgvisie 26 september 2023”. Actiz is bang dat dit nog oploopt.

Een casus
Een cliënt in de terminale palliatieve zorg, die ongecontracteerd geholpen wilde worden. Die zijn leven heeft gewijd aan diensten aan burgers, kwam door ‘administratieve belemmeringen’ er niet aan toe om thuis te sterven. Zijn diepste wens.

Een oproep tot verandering:
Het is onaanvaardbaar dat onze handen gebonden zijn door financiële restricties die lijken voorbij te gaan aan de essentie van humane zorgverlening. Wij roepen zorgverzekeraars en beleidsmakers op om deze praktijken te heroverwegen en te werken aan een systeem dat zowel duurzaam als rechtvaardig is. Palliatieve zorg zou niet beperkt mogen worden tot een budgetlijn in een contract; het is tenslotte een onvoorwaardelijke belofte aan diegenen in de laatste fasen van hun leven.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) introduceert relationele contracten als alternatief voor de traditionele transactionele contracten. Deze nieuwe contractvormen zijn bedoeld om de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) beter te ondersteunen. Relationele contracten richten zich op gemeenschappelijke doelen tussen zorgaanbieders en verzekeraars, waarbij risico’s en winsten gedeeld worden, in plaats van alleen te onderhandelen over prijs en volume.

Conclusie:
Wij, als zorgaanbieders, zijn bereid om de uitdaging aan te gaan en te vechten voor verandering. Het is tijd dat onze stemmen gehoord worden in de discussie over hoe zorg verleend moet worden. Laten we samenwerken om een systeem te bouwen dat echt ondersteunend en rechtvaardig is voor iedereen die afhankelijk is van palliatieve zorg. Onze patiënten verdienen niets minder.

Met deze blog wil ik de problematiek aankaarten en een dialoog op gang brengen die hopelijk leidt tot positieve veranderingen in de manier waarop zorgverzekeraars omgaan met budgetten in de palliatieve zorg. Laten we samen strijden voor een waardig einde voor iedereen.

Call-to-action
Laten we samen de handen ineen slaan voor een rechtvaardiger systeem van palliatieve zorg. Als zorgprofessionals, beleidsmakers, en betrokken burgers hebben we de kracht om verandering te bewerkstelligen.

Wat kun je doen?
Deel deze blog met vrienden, familie en collega’s om bewustzijn te creëren over de uitdagingen in de palliatieve zorg.
1. Neem contact op met je zorgverzekeraar en vraag naar hun beleid rondom palliatieve zorg. Laat je stem horen!
2. Ondersteun lokale initiatieven die zich inzetten voor betere palliatieve zorg en pleit voor verandering in het beleid.
3. Schrijf een brief aan beleidsmakers en vraag hen om aandacht te besteden aan de noodzaak van flexibele en humane zorgverlening.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat palliatieve zorg niet beperkt wordt door financiële grenzen, maar dat het een onvoorwaardelijke belofte blijft aan iedereen die het nodig heeft. Laten we strijden voor een waardig einde voor iedereen!
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.