Lantaarnopstekers bestaan ook niet meer


Wat doet een accountant?
Geven van advies in belastingaangelegenheden. Werkzaamheden van boekhouders controleren en waar nodig corrigeren. Financiële administratieve diensten. Boekhouding voeren. Vertegenwoordigen van belastingplichtigen, denk aan; jaarrekening, accountantsverklaring, beoordelingsverklaring.

Dit kan AI toch ook?
AI kan inderdaad veel van die taken die accountants uitvoeren overnemen of ondersteunen, vooral de meer routinematige en gestructureerde taken. Laten we de genoemde taken een voor een bekijken en beoordelen hoe AI deze kan overnemen:

1. Geven van advies in belastingaangelegenheden
AI kan belastingregels en -wetgeving analyseren en suggesties doen op basis van grote hoeveelheden data en patronen. Het kan helpen bij het optimaliseren van belastingstrategieën en het identificeren van mogelijke belastingvoordelen.
Accountants: “Echter, belastingadvies vereist vaak een grondige kennis van de specifieke situatie van een klant en de bredere context, zoals juridische en ethische overwegingen, waarin menselijke accountants een belangrijke rol blijven spelen”.

2. Werkzaamheden van boekhouders controleren en waar nodig corrigeren
AI kan transacties controleren, fouten identificeren en suggesties doen voor correcties. Het kan afwijkingen opsporen en controlewerkzaamheden efficiënter maken.
Accountants: “Hoewel AI veel van deze controles kan automatiseren, is er nog steeds behoefte aan een menselijke accountant om complexe situaties te beoordelen en om eindverantwoordelijkheid te dragen voor de juistheid van de cijfers”.

3. Financiële administratieve diensten
AI kan financiële administratie automatiseren, inclusief facturering, loonadministratie, en betalingsverwerking. Dit kan de efficiëntie enorm verhogen en fouten verminderen. AI kan ook helpen bij het bijhouden van administratieve verplichtingen en deadlines.
Accountants: “Toch blijven menselijke accountants nodig voor het oplossen van uitzonderingen en het beoordelen van meer complexe administratieve vraagstukken”.

4. Boekhouding voeren
AI kan boekhoudkundige processen volledig automatiseren, van het registreren van financiële transacties tot het genereren van financiële overzichten. Dit kan nauwkeuriger en sneller zijn dan menselijke verwerking.
Accountants: “Echter, voor de interpretatie van deze gegevens en om ze in een bredere bedrijfscontext te plaatsen, is nog steeds menselijke input vereist”.

5. Vertegenwoordigen van belastingplichtigen (jaarrekening, accountantsverklaring, beoordelingsverklaring)
AI kan helpen bij het samenstellen van jaarrekeningen en het uitvoeren van de nodige berekeningen voor accountantsverklaringen.
Accountants: “Echter, de formele verantwoordelijkheid en de interpretatie van de gegevens, evenals de communicatie met derden zoals belastingdiensten en regelgevende instanties, blijven taken die menselijke accountants uitvoeren. Dit vereist ook een diepgaand begrip van zowel de klant als de relevante regelgeving”.

Samengevat
AI kan veel van de technische en routinematige taken die door accountants worden uitgevoerd, overnemen of ondersteunen. Het biedt mogelijkheden voor efficiëntieverbetering, foutreductie, en betere dataverwerking.
Accountants: “Echter, de meer strategische, adviserende, en context-specifieke aspecten van het werk van een accountant, zoals het geven van belastingadvies, het interpreteren van financiële gegevens, en het vertegenwoordigen van cliënten, vereisen nog steeds menselijke betrokkenheid”.

Kort gezegd, ja, een belangrijk deel van de reden waarom we een accountant nodig hebben is om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst en andere regelgevende instanties. Accountants zorgen ervoor dat financiële rapportages correct en in lijn zijn met de wet- en regelgeving, en dat belastingaangiftes op de juiste manier worden ingediend. Ze helpen ook om fiscale risico’s te minimaliseren en te zorgen voor naleving van de wettelijke verplichtingen, waardoor bedrijven en individuen problemen met de Belastingdienst kunnen vermijden.

Conclusie
Hoewel AI de mogelijkheid biedt om een groot deel van de routinematige taken van accountants over te nemen en de Belastingdienst in staat zou stellen om directere controle uit te oefenen op bedrijven, zal de rol van de accountant waarschijnlijk niet volledig verdwijnen. Complexe situaties, ethische kwesties, en strategische advisering vereisen menselijke tussenkomst. De toekomst zou echter een hybride model kunnen zien waarin AI een belangrijke rol speelt in de fiscale controle, met accountants die zich richten op de meer ingewikkelde en waardevolle aspecten van hun werk.

Ethiek
Al blijf ik het raar vinden dat accountants over de ethiek gaan, gezien hun eigen schandalen zoals examenfraude. Algoritmes zullen veel ‘ethischer’ kunnen optreden omdat zij de menselijk factor missen (Vrouwe Justitia is blind).

Argumenten voor ‘Strategie’ als domein van de ondernemer
Beperkte scope van accountants: Terwijl accountants vaak worden gezien als de ‘gatekeepers’ van financiële gezondheid, is hun rol vaak beperkt tot het analyseren van historische gegevens en het geven van advies op basis van historische financiële cijfers. Strategische besluitvorming daarentegen gaat vaak over het anticiperen op toekomstige trends, het nemen van risico’s en het navigeren door marktdynamiek, wat allemaal verder gaat dan louter cijfers.

Ondernemende visie: Strategie gaat niet alleen over cijfers, maar ook over visie, innovatie en het vermogen om nieuwe marktkansen te creëren. Dit zijn gebieden waarin ondernemers doorgaans uitblinken, omdat ze direct betrokken zijn bij het hart van het bedrijf en vaak een bredere, niet-financiële visie hebben.
Fouten in strategisch inzicht: Zoals de voorbeelden van Enron en Wirecard laten zien, kunnen accountants falen in hun strategische rol wanneer ze te veel vertrouwen op cijfers zonder rekening te houden met bredere ethische en bedrijfscontexten. Dit benadrukt dat strategische beslissingen vaak een diepgaand begrip van het hele bedrijfslandschap vereisen, wat verder gaat dan financiële data.

Ter afsluiting
Ik denk dat accountants er ernstig rekening mee moeten houden dat lantaarnopstekers, als beroep, ook niet meer bestaan.