Home » Uncategorized » Ik heb geen vooroordelen

Ik heb geen vooroordelen

Ik heb geen vooroordelen. Althans, behoudens bij Carglass.
Als ik elke vijf minuten de stem van die franchisenemer hoor, die van de spanning een half octaaf te hoog praat, weet ik zeker dat: ‘ik nooit gebruik zal maken van dit bedrijf. En steek die gratis ruitenwisser maar in je …’

En natuurlijk Ron Brandsteder met zijn talentloze zoon Rick. Een reclamespotje gemaakt door reclamebureau Selmore rond Choi, een zoutjesmerk. Dit bureau laat Rick tegen zijn vader zeggen ‘ouwe zak’. Briljante tekst. Alleen, ik zal nooit van mijn leven iets van Choi eten. Niet dat ik een chip eter ben, overigens.

Misschien heb ik wel een vooroordeel naar Honda. U weet wel, die Japanse grasmaaimachine producent die een aantal van die machines voorzien heeft van een auto carrosserie. Sinds die briljante verkoper van een lokale dealer mij en public te kakken zette, heb ik vele nieuwe auto’s gekocht maar geen Honda.

Nee, veel vooroordelen heb ik niet.

Oké, HoyHoy, de vergelijkingssite, zet mij altijd aan tot zappen. En ook wanneer die twee hondenliefhebbers van Specsavers opscheppen over de prijs. Grrrr, snel zappen.

Maar vooroordelen?

Yes-its-a-womanKijk, dit vind ik dus helemaal geen leuke foto. De maker ervan heeft zeer duidelijk wel vooroordelen. Alsof alleen vrouwen dit kan overkomen. Nee, naar vrouwen toe heb ik geen vooroordelen. Oké, ze zijn anders. En niet altijd voor mij goed te begrijpen. Maar ik begrijp mensen die een pen omhoog houden en vervolgens zeggen: ‘kijk, dit is mijn computer’ ook niet. En ze zijn er, mensen die dit zeggen. Ik citeer hier een vooraanstaand lid van de PvdA. Een voormalig lid van de Tweede Kamer. Dat is dan ook de reden dat vooruitgang niet te vinden is bij alle partijen ter Linker zijde. Ze noemen zich progressief maar zijn feitelijk de hoeders van het verleden.

Maar is dit een vooroordeel?

Ik heb nog nooit naar ‘Boer zoekt vrouw’ gekeken. ‘Waarom dan niet’, zult u zich afvragen. ‘Dat is een hartstikke leuk programma en er kijken miljoenen mensen naar. Tja, waarom niet. De titel staat mij tegen. Wat interesseert mij nou dat een boer een vrouw zoekt. Veel succes, zou ik zeggen. Echt geïnteresseerd hierin ben ik niet.
Maar de belangrijkste reden is misschien wel dat ik nooit meer, al jaren niet, naar de staats-tv kijk. Ik ben afgehaakt toen ik heb ontdekt dat de staats-tv een rigide en starre verkondiger geworden is van opvattingen die sterk leven in en afkomstig zijn uit de grachtengordel. Nog steeds. Het communisme via een achterdeurtje toch weer binnengekomen.

Maar is dat een vooroordeel?

Volgens Wikipedia is een vooroordeel: ‘Een vooroordeel is een mening die niet op feiten is gebaseerd’.
Ja, dank je de koekoek. Dat houdt in dat je alleen een mening mag hebben wanneer je die grondig hebt onderzocht en alle feiten kent. Dan kun je nooit een mening hebben want er moet ook nog gewerkt worden. En ik heb nog wel wat anders te doen dan al mijn ingevingen en waarnemingen te verifiëren. Er is toch ook nog zoiets als gezond verstand?
Als de dames van de dierenpartij zeggen dat zij opkomen voor de belangen van dieren, dan is dat niet falsifieerbaar. Dus een mening. Een die niet op feiten is gebaseerd. Zitten die dames van de dierenpartij dan met vooroordelen? Ja, in dit geval wel natuurlijk. Het zijn dierengekkies.

Of is dit dan toch mijn vooroordeel?

Ach, een leven zonder vooroordelen bestaat niet. Dan zou je neutraal moeten zijn. Ga maar eens een dagje neutraal proberen te zijn.
Dus ik geniet lekker van mijn vooroordelen, hoewel ik er niet veel heb. 😉